Belépés közjegyzőknek

CNUE


Az Európai Unió Közjegyzőségeinek Tanácsa - Conseil des Notariats de l’Union Européenne - Council of the Notariats of the European Union

Az Európai Unió Közjegyzőségeinek Tanácsa (CNUE) alapítására a Közös Piac életre hívásával egy időben, 1993-ban, Brüsszelben került sor. A belga jog alá tartozó, nonprofit egyesületként (ASBL) működő CNUE a közel 40 ezer főt számláló európai közjegyzőség legfőbb érdekképviseleti- és munkaszervezete.

A teljes jogú CNUE-tagság feltétele, hogy az adott közjegyzőség az Európai Unió valamely tagállamában működjön, valamint, hogy a latin típusú közjegyzőség kontinentális típusához tartozzon. A szervezet jelenleg 22 teljes jogú taggal rendelkezik, melyek a következők: Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Észtország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Olaszország, Magyarország, Málta, Németország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szlovákia, valamint Szlovénia országos közjegyzői kamarái. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara 2004. május 1-je óta a CNUE teljes jogú tagja. Az Egyesült Királyságban és Írországban a kontinentálistól eltérő, angolszász típusú közjegyzőség működik, Cipruson, Finnországban, valamint Svédországban pedig nem alakult ki közjegyzőség, így ezen országok nem képviseltetik magukat az európai közjegyzői szervezetben.

Bármely EU-tagjelölt állam országos közjegyzői kamarája kérheti megfigyelői státuszba történő felvételét, amennyiben közjegyzősége a latin típusú közjegyzőség kontinentális típusához tartozik. 2013 óta Törökország, 2017 óta pedig Montenegró országos kamarája a szervezet megfigyelői státuszú tagja.

A szervezet elnökének és alelnökének stábja a CNUE jogi szakértőkből álló brüsszeli irodája, mely a szervezet napi ügyeinek viteléért felelős. Az iroda operatív irányítását a főtitkár (Secrétaire Général-General Secretary) látja el.

A CNUE legfőbb döntéshozatali szerve a Közgyűlés (Assemblée Générale-General Assembly), melyben Magyar Országos Közjegyzői Kamarát elnöke képviseli. A Közgyűlés munkáját a havi rendszerességgel ülésező Igazgatótanács (Conseil d’Administration-Administrative Council) segíti, mely a szervezet legfőbb végrehajtó szerve. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara 2016-ban igazgatótanácsi tag, az igazgatói tisztséget Dr. Tóth Ádám, a MOKK elnöke tölti be. A Közgyűlés döntéseinek előkészítése a rendes, valamint az ad hoc és ideiglenes munkacsoportokban (groupes de travail-working groups) történik.

A CNUE hivatalos- és munkanyelvei az angol és a francia.

Fontos! A CNUE kizárólagos feladata a közjegyzőség európai uniós érdekképviselete, a szervezet nem jogosult közjegyzőkkel szembeni panaszigények elbírálására, valamint jogi kérdések megválaszolására. Ilyen vagy ehhez hasonló kérdéseivel szíveskedjen a megfelelő közjegyzői szervhez fordulni!

A szervezet weboldala: www.cnue.eu

A szervezet e-mail címe: info@cnue.be